The Doors

Go down

The Doors

 by Butcher on Sun May 04 2008, 14:37

JIM MORRISON

Pod velom tajne

Mnotvo hipoteza o uzroku smrti u velikoj meri doprinele su nastanku legende. Groblje Per Laez najposeenije mesto u Parizu

Pre 34 godina, 3. jula 1971, peva grupe "Dors" Dim Morison, umro je u Parizu. Imao je 27 godina. I 34 godina posle smrti, jedna od najveih rok zvezda u istoriji i dalje je olienje pobune.

Njegova humka na groblju Per Laez jedna je od najposeenijih mesta u Parizu. Pre 10 godina, povodom dve decenije od Morisonove smrti, uprava je morala da zatvori groblje zbog prevelikog broja oboavalaca koji su doli da odaju poast svom idolu. Precizne okolnosti smrti pevaa grupe Dors nikada nisu ustanovljene. Kada su, posle anonimnog telefonskog poziva, 3. jula u devet asova i 24 minuta, vatrogasci stigli u stan u Ulici Botreji broj 17, nedaleko od Bastilje, u kadi su pronali telo mukarca.

Ubrzo je ustanovljeno da je re o Dejmsu Daglasu Morisonu, alijas Dimu Morisonu, pevau, seks simbolu i frontmenu jednog od najveih bendova ezdesetih godina, grupe "Dors". Morison je u stanu iveo od prolea 1971, a u Pariz je doao kako bi se pridruio devojci Pameli Korson. Pokuaji oivljavanja bili su uzaludni, a Morisonovo blisko okruenje uspelo je da pevaevu smrt neko vreme sauva u tajnosti.

Dim Morison sahranjen je 7. jula ujutru, u prisustvu pet osoba, meu kojima je bila i francuska rediteljka Anjes Varda, s kojom se peva druio u Parizu. Autopsija nije uraena, a prema reima sudskog vetaka, Morison je umro prirodnom smru, usled sranih problema, znaajno pogoranih zbog upotrebe alkohola. Prethodno vee Morison je proveo u Rokenrol cirkusu, u to vreme veoma popularnom nonom klubu. Prema nekim izvorima, peva je vien kako u klubu uzima fatalni koktel droge prejak za njegov oslabljen organizam.

Po toj verziji dogaaja, prijatelji su ga preneli u stan i stavili u kadu kako bi izgledalo da je umro prirodnom smru. Prema drugoj verziji, Morison je bio iv kada je napustio noni klub. U loem stanju, ali ivog, prijatelji su ga stavili u kadu, i kasnije uzalud pokuavali da ga oive. Mnotvo hipoteza o okolnostima pod kojima je umro Dim Morison u velikoj meri su doprinele nastanku legende.

Jaha kroz oluju

Ceo svoj kratki ivot Jim Douglas Morrison je posvetio borbi za linu i socijalnu slobodu, za pravo da se ivot proivi na svoj nain. Opirui se stegama uvek puritanskog sveta odraslih, Jim je koristio destrukciju, i mnogo ee auto-destrukciju. Bezumno korienje LSD-ja i alkohola nije predstavljalo samo zadovoljenje telesnih nagona, ve elju da se na takav nain naudi sistemu. Vulgarnost i teatralnost u javnim nastupima bili su dodatna oruja kojima je podrivao osnove sistema koji je negirao pravo na slobodu.

Zanimljivo je da su hipici prigrlili Doorse i ustoliili ih na mesto voa plemena, iako se ta grupa ni miziki, ni tekstualno, nije uklapala u standarde flower-power hippy utopije. Iako je Morrison pevao "Stariji su sve stariji, a mlai sve snaniji, borba neka traje mesecima, oni imaju puke, ali nas ima vie. Pobediemo, nadvladaemo - krenimo!" - Five To One), ini se da je na vreme shvatio da se preobraaj drutva ne moe izvriti jednostavnim negiranjem institucija i hedonistikim pristupom ivotu. Bile su potrebne radikalnije metode. Anarhistiku crtu Jim je nasledio od svog dede, advokata i anarho-komuniste koji je bio proganjan u posleratnim danima "progona vetica". Iako ga je patrijarhalno vaspitanje donekle sputavalo, im bi njegovim umom zavladali alkohol i/ili halucinogeni elementi, otpor prema uvarima reda u sistemu je eskalirao. este provokacije policajaca na koncertima su mu donosile poene kod "dece ljubavi", ali i nepodeljeno gnuanje kod starijih, reenih da po svaku cenu sauvaju "American way of life".
avatar
Butcher
master
master

Male
: 3229
Age : 34
Mesto : Tu,Srbija

  http://www.forumashi.forumsr.com

   Go down

Re: The Doors

 by Butcher on Sun May 04 2008, 14:38

"Hoemo SVET i hoemo ga SADA" (When The Music's Over) je krik generacije koja je iskonskim ulima shvatila da se kugla okree u pogrenom smeru, ali je naivno verovala da e dobro samo od sebe nadvladati zlo.

Teorija protesta Jima je zanimala od najranijih dana, pa ne udi to je na fakultetu upisao kurseve "Filozofija protesta" i "Psihologija mase". Meutim, prezirui klasine sisteme obrazovanja odluio je da se samo-edukuje, pa i pored izrazito visokog IQ-a, zavidne elokvencije i sposobnosti sagledavanja stvari iz razliitih uglova, nije zavrio fakultet. To je bio jo jedan od naina protesta, ovaj put protiv roditelja sa kojima se konano obraunao u mitskoj edipovskoj rock simfoniji "The End" ('Oe, elim da te ubijem. Majko, elim da te tucam').

Naglaeni erotizam ("Mi smo erotski politiari" - Jim Morrison) je dao krila seksualnoj revoluciji, jo jednom nainu borbe protiv sveta odraslih koji se trudio da nametne svoje sisteme vrednosti hippy generaciji. Iako je do danas ostalo nerazjanjeno da li se Morrison stvarno skinuo na koncertu u Majamiju (za ta je kasnije osuen) u istoriji 20. veka ostae zabeleeno da su upravo na koncertu Doorsa devojke po prvi put skidale gaice. Masovne koncertne histerije poinju od Beatlesa, ali prvi put su istai uz opuke i flae na podovima koncertnih sala nalazili i enske gaice, ba posle Jimovih erotikom nabijenih nastupa.

Iako to nije eleo da bude, Morrison je postao najvei i najupeatljiviji rock simbol, i tu se najverovatnije krije odgovor na intrigantno pitanje o konstanti njegove popularnosti. Mladi koji ele da ive na svoj nain, birajui rock ideologiju prihvataju i Jima za luonou i mesiju, pa miljenje jednog mog engleskog kolege da e mit o Jimu trajati do kraja sveta, sa dananje take gledita zvui veoma realno. A on? Iako je pevao "Otkaite mi pretplatu na uskrsnue" doivljava sudbinu slinu Hristovoj. Jo jedna od mnogih neispunjenih elja Jima Douglasa Morrisona.

Self interview: Jim Morrison, kralj gutera

Poezija otvara sva vrata

Mislim da je intervju nova umetnika forma, a samo-intervjuisanje (self interview) predstavlja esenciju kreativnosti. Postavljati samom sebi pitanja i pokuavati da bude sasvim iskren predstavlja odreenu umnu konfrontaciju, a to je po meni, osnova svake umetnosti. Intervju je forma koja kombinuje religiozno ispovedanje, debatovanje i unakrsno ispitivanje. im neto izgovori, to postaje injenica i ne ostaje ti prilika da izreeno porekne. To su veoma egzistencijalni momenti.

Oduvek sam eleo da piem. Meutim, smatrao sam da neu biti dovoljno dobar sve dok neka sila ne bude vodila moju ruku i sama ispisivala stihove. Neto kao automatsko pisanje. Naalost, to se nikad nije dogodilo. Nikada nisam napisao neto originalno. Sve je to akumulacija neega to sam u ivotu uo, video ili proitao. Mislim da se toga nikada neu reiti i stvarno biti slobodan. Prava poezija u naelu ne govori nioemu. Ona samo prikazuje mogue varijante. Poezija otvara sva vrata (doors), a na tebi je da izabere kroz koja e ui u izabranu dimenziju. Zato me poezija i privlai, tako je vena i vanvremenska. Kombinacije rei, pesme i poezija e jedine preiveti Strani sud. Niko se nee seati filmova, skulptura, slika... ali muzika i pesme e nastaviti da postoje kroz vreme i prostor.
Ako moja poezija uspe da ita uini, bie to dovoenje ljudi u stanje u kome e moi stvarno da vide i oseaju.

R.I.P


Butcher Sun May 04 2008, 14:39. 1
avatar
Butcher
master
master

Male
: 3229
Age : 34
Mesto : Tu,Srbija

  http://www.forumashi.forumsr.com

   Go down

Re: The Doors

 by Butcher on Sun May 04 2008, 14:39

The End

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end

Of our elaborate plans, the end
Of everything that stands, the end
No safety or surprise, the end
Ill never look into your eyes...again

Can you picture what will be
So limitless and free
Desperately in need...of some...strangers hand
In a...desperate land

Lost in a roman...wilderness of pain
And all the children are insane
All the children are insane
Waiting for the summer rain, yeah

Theres danger on the edge of town
Ride the kings highway, baby
Weird scenes inside the gold mine
Ride the highway west, baby

Ride the snake, ride the snake
To the lake, the ancient lake, baby
The snake is long, seven miles
Ride the snake...hes old, and his skin is cold

The west is the best
The west is the best
Get here, and well do the rest

The blue bus is callin us
The blue bus is callin us
Driver, where you taken us

The killer awoke before dawn, he put his boots on
He took a face from the ancient gallery
And he walked on down the hall
He went into the room where his sister lived, and...then he
Paid a visit to his brother, and then he
He walked on down the hall, and
And he came to a door...and he looked inside
Father, yes son, I want to kill you
Mother...i want to...fuck you

Cmon baby, take a chance with us
Cmon baby, take a chance with us
Cmon baby, take a chance with us
And meet me at the back of the blue bus
Doin a blue rock
On a blue bus
Doin a blue rock
Cmon, yeah

Kill, kill, kill, kill, kill, kill

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end

It hurts to set you free
But youll never follow me
The end of laughter and soft lies
The end of nights we tried to die

This is the end
avatar
Butcher
master
master

Male
: 3229
Age : 34
Mesto : Tu,Srbija

  http://www.forumashi.forumsr.com

   Go down

Re: The Doors

 by Sponsored content


Sponsored content


   Go down


 
Permissions in this forum: